KCleaner, un înlocuitor al cunoscutului CCleaner?

Curățarea sistemului de operare de fișierele temporare, cookie-urile stocate de browsere, intrările invalide rămase în urma dezinstalării unor programe, a fost și va rămâne o problemă pentru oricare utilizator. Pentru mentenanța calculatorului avem la dispoziție pe internet o sumedenie de programe, gratuite sau comerciale, care se laudă că sunt cele maai bune. Oare așa să fie?

Computer-cleaner

Despre cunoscutul CCleaner nu mai are rost să vorbesc, cred că este folosit atât de utilizatorii avansați, cât și de cei începători.  În articolul de față, însă, am să îl iau drept etalon în comparația cu un alt program, KCleaner, mai nou, care este similar lui CCleaner, susținând că este chiar mai bun, în proporție de 200%.

În cadrul procesului de instalare veți avea trei oferte de instalare a unor alte programe, toolbar, inutile, deci va trebui să acordați puțină atenție acestui proces.

Oferta instalare KCleaner

După instalare, programul se va deschide cu interfața opțiunilor, unde aveți posibilitatea alegerii limbii, selectarea tipurilor de fișiere pentru detecție și ștergere, metoda de ștergere, etc.

KCleaner-interfata

După stabilirea opțiunilor și închiderea ferestrei, vom avea posibilitatea de scanare a sistemului cu un click pe butonul Analyze. Bineînțeles, Clean este pentru ștergerea respectivelor fișiere. Pentru a șterge fișierele junk, va trebui să rulați KCleaner cu drepturi de administrator.

Analiza fisiere temporare

Însă, pentru scopul propus, mai întâi voi scana sistemul cu CCleaner, apoi  cu noul program instalat, pentru a face o comparație între rezultatele date de cele două programe. Prima sacanare, cea cu CCleaner a detectat 36,6MB fișiere inutile (junk files). Nu am rulat curățarea acelor fișiere, ci am făcut o scanare și cu KCleaner.

CCleaner-analiza

După cum se poate observa în imaginea de mai jos, KCleaner a găsit după scanare 100MB de junk files. Pentru a putea vedea fișierele găsite, va trebui să dați click pe link-ul Show files.

Rezultat scanare-KCleaner

Deci care este adevărul? Ori KCleaner este mai performant decât CCleaner, fiind mai nou, ori… Am lăsat restul aprecierilor în puncte de suspensie, fiecare având posibilitatea de ași forma un punct de vedere.

Din experiența mea cu astfel de programe, atât gratuite, cât și comerciale, am ajuns la concluzia că niciunul nu este atât de bun pe cât își face reclamă, cel mai bun fiind utilizatorul însuși. Personal, îmi șterg singur, periodic, fișierele temporare (fișier bat), am grijă ca la dezinstalare să curăț registrul de intrările inutile, etc. De asemenea, ștergerea periodică a istoricului browser-elor utilizate o fac manual, plus o defragmentare săptămânală. Iar dacă se întâmplă să nu simt nicio îmbunătățire a performanței calculatorului, întotdeauna am o imagine fresh a sistemului de operare, fără programe instalate, doar cu setările personalizate din Windows, pe care o restaurez în maximum 5 minute.

KCLeaner este compatibil cu toate versiunile sistemului de operare Windows, indiferent de arhitectura sa.

Download KCleaner

18 comentarii la „KCleaner, un înlocuitor al cunoscutului CCleaner?”

 1. Dece nu mai faceti tutoriale si despre linux in special ubuntu , configurari …

 2. S-au scris mii de articole, chiar si voi aici cateva despre crearea unei imagini de restaurare a sistemului.
  As dori sa ma indrumati catre o metoda pe care o folositi pentru ca , in curand sa pot spune si eu : „întotdeauna am o imagine fresh a sistemului de operare, fără programe instalate, doar cu setările personalizate din Windows, pe care o restaurez în maximum 5 minute.”
  asa cum scrie Paul.

  Multumesc.

  1. Către ce metodă dorești să fi îndrumat? Fiecare folosește programul preferat de backup. Spre exemplu, eu folosesc Drive Snapshot. Am făcut un articol despre el. Personal, mi se pare mult mai bun ca Acronis, dacă ști să-i folosești puterea în cmd. Și are doar 300KB față de 300MB ai lui Acronis, și este portabil. Și mult mai rapid! Doar că este comercial.
   Este foarte simplu, după ce reinstalezi sistemul, îți faci setările preferate în Windows, apoi faci un backup, fresh, pe care îl pui separat, pentru zile negre. Copiezi backup-ul făcut într-un folder separat, apoi faci alte backup-uri diferențiale sau incrementale la backup-ul de bază, cu programele instalate, cu ce vrei tu. Simplu, nu!? Cu ce altceva te pot ajuta?

 3. Eu pot sa zic ca am o altfel de configuratie. Nu am nevoie de backup-uri, antivirus, testez oricate programe doresc, navighez oricat si pe oriunde, pot sa fac PC-ul praf, iar la urmatorul restart sistemul e ca nou, fara nici o urma de programe instalate, fara nici o urma in registrii, fara cache, istoric, fisiere temp, etc., Windows-ul este exact ca la inceput.

   1. Am butonat dupa Shadow Defender. Interesanta chestie. Invit pe cunoscatori sau utilizatori vechi sa-si impartaseasca experienta.

    1. Am încercat și DeepFreeze și Shadow Defender, nu am fost mulțumit de niciunul. Dacă vrei să păstrezi programele instalate, setări, etc, într-un caz anume, nu este sigur că le vei avea. Orice ține de update-uri este inutil. Bookmark-uri din browser făcute, inutile. Trebuie prea multă atenție, concentrare ca să poți păstra ceva. De altfel, câți folosesc așa ceva? Se vede clar din seeder-ii de pe tracker-ele care au programele astea. Sunt, în schimb, foarte utile pe pc-uri folosite de mai mulți utilizatori, sau în medii publice, internet cafe’, etc.

 4. Am tot avut și eu probleme cu Windows-ul dar le-am reparat.La început mai greu,până m-am învățat,și cu problemele și cu reparațiile.Am backup făcut de Windows în primul rând.De vreo două ori am reparat din acest backup.Mai folosesc și Advanced System Care,comercial.Ori de câte ori dezinstalezi un program acesta face backup.O dată am refăcut sistemul din backupul creat de acest program.Am mai folosit System Restore.Am CD-ul original pentru orice eventualitate.

 5. E vorba de DeepFreeze.
  De ce e inutil pt. actualizari sau bookmark-uri?
  Cand ai actualizari sau instalari de programe setezi DeepFreeze pe „Boot Thawed” restart, instalezi ce vrei…reinghetare, simplu.
  Bookmark-uri faci cate vrei, chiar daca la inghetare ai doar bookmark-urile initiale, o data ce esti logat in Chrome ti le adauga automat.
  Nu trebuie concentrare sau cine stie ce stiinta, ci putina rabdare.
  In cazul meu am doua sisteme de operare (W7, W8),plus o a treia partitie (neinghetata)de folosinta comuna, unde am setat salvarea fisierelor descarcate de pe torenti, Chrome, Dropbox, plus alte programe.
  Deci tot ce se salveaza din amandoua sistemele de operare ajunge in partitia „comuna” ca sa-i zic asa.
  Folosesc configuratia de ceva vreme si nu am avut absolut nici o problema.
  ….sincer nici eu nu i-am vazut utilitatea lui DeepFreeze, la inceput, insa daca-ti pui rotitele in miscare vei fi uimit ce poate iesi.

 6. Multumesc Paul pentru informatii. Am citit si eu pe net ca nu poate inlocui suita de securitate. Aceasta informatie alaturi de sfatul tau imi sunt suficiente sa renunt la acest gen de programe. Am o intrebare totusi. Imi poti spune te rog cu ce program as putea face un usb bootabil cu windows 8 care sa contina si update-urile? Dupa fiecare instalare de windows instalarea update-urilor ia mult mai mult timp decat instalarea sistemului de operare propriuzis. Multumesc anticipat pentru o eventuala consiliere.

  1. Update-uri se integreaza cel mai simplu cu DISM (Deployment Image Servicing and Management) sau GImageX. Dar îți trebuie experiență la montarea unei imagini WIM și lucrul în sine cu ea. Pentru Windows 7 ar mai fi RT7-Lite, mai simplu. Pentru cele de mai sus ai nevoie de WAIK instalat. Poți încerca, orice are un început.

 7. Multumesc pentru raspunsul promt si calificat. Am renuntat la idee daca e atat de complicat. O sa ma multumesc cu backup-ul.

  1. Cu plăcere, dar așa cum am spus, orice are un început! Din 10 încercări, vei reuși o dată! Trebuie să te avertizez că realizarea unei imagini de instalare Windows personalizată „de la A la Z”, poate dura între 12-24 de ore, depinde de experiență! Personal, am la activ câteva. Însă, vor apărea noi actualizări în afară de cele integrate, mai ales pentru Windows 8. Așa că, poți să încerci! A învăța nu este un lucru inutil!

 8. Adaug si eu putintel la siguranta folosirii netului prin … SecuBrowswer
  ► SecuBrowser is a free sandbox creator for Firefox. The way that it protects you is by running the main Firefox installation from a completely sandboxed Firefox profile, which is cloned from your main profile. All the plugins, bookmarks and setup will be the same like in the real Firefox installation. Difference is that in case you’re attacked by malware, adware, viruses, spyware and all the other online vermin, your entire system won’t be infected, only your sandbox. And you can delete your sandbox easily at any time to wipe out any infection. ◄
  https://tiny.cc/gbosxw + howto ● https://tiny.cc/tdosxw

Comentariile sunt închise.