Blocare calculator cu un stick USB

Dacă lucrați la calculator și doriți să luați o pauză, dar totodată, să-l feriți de ochi indiscreți, cel mai bun lucru este să blocați accesul la calculator. Funcția implicită din sistemul de operare WindowsLock PC, nu oferă siguranța dorită, deci vom apela la un program gratuit cu o securitate sporită, anume Predator. Există și o versiune comercială a programului  diferența fiind opțiunea de a primi logurile respective în, timp real, pe Twitter. Instalarea programului este simplă, fără modificări în sistem. La prima rulare, va trebui să stabilim o parolă cu care vom putea accesa calculatorul după blocarea sa. Predator va genera o cheie care va fi instalată pe un stick USB, schimbarea codului fiind făcută la intervale scurte de timp, respectiv 60 secunde, tocmai pentru a spori siguranța.

Blocarea calculatorului cu un stick USB

Respectivul stick USB, poate avea și alte fișiere pe el, nefiind vorba de formatarea lui. Interfața este împărțită în trei secțiuni, după cum urmează: Main options, unde putem schimba parola, cheia generată pe stick-ul USB, aspectul ecranului de blocare, Screen darkness și dezactiva Autorun.

În tabul Alarm options, se poate schimba tonul de alarmă al programului, cu unul personalizat, sau se poate pune pe “0“, Mute. Opțiunile avansate nu oferă decât posibilitatea de a porni programul odată cu sistemul de operare, opțiunea de a primi loguri pe contul Twitter, fiind valabilă doar în versiunea comercială. După alegerea opțiunilor, Predator se va posta în zona de notificare, fiind accesibil la click dreapta pe respectiva iconiță. Funcționarea programului este destul de simplă, având posibilitatea de a bloca accesul la desktop prin combinația de taste implicită Windows, Win+L, sau prin scoaterea stick-ului USB. Astfel va fi blocat accesul la mouse și tastatură, însă nu va închide și sesiunea Windows, aceasta lucrând în continuare.

Pentru deblocare trebuie să introduceți stick-ul USB, activând astfel mouse-ul și tastatura pentru a introduce parola. Chiar dacă nu ați introdus stick-ul USB, se poate activa tastatura prin apăsarea repetată a oricărei taste. De precizat, că timpul dintre scoaterea stick-ului USB și blocarea desktopului trebuie să fie cât mai mic. Acest lucru se poate seta din opțiunea Read interval, din Main options. Vă recomand valoarea minimă admisă, 5 secunde. Toate acestea  fiind realizate, trebuie să rețineți parola setată, neavând șanse să penetrați securitatea programului. Chiar dacă pierdeți stick-ul USB, se poate înlocui, generând o nouă cheie în secțiunea Main options, și ștergerea celei vechi, Revoke key. Dacă, în lipsa voastră, cineva va încerca să deblocheze calculatorul, veți fi atenționat în logul ce se va deschide imediat după ce ați accesat desktopul. În acest fel puteți proteja mai multe calculatoare cu același stick USB.

Predator poate fi rulat în sistemele de operare Windows Server 2003/2008VistaWindows 7 și 8 atât pe 32-bit, cât și pe 64-bit. În Windows XP SP3 se poate rula doar pe arhitectura de 32-bit. La descărcare va trebui să alegeți versiunea potrivită calculatorului vostru.

Download Predator Free Edition

3 comentarii la „Blocare calculator cu un stick USB”

Comentariile sunt închise.