Cum se sparge/șterge parola contului Windows 7 sau Windows 8/8.1

Protejarea intimității prin restricționarea accesului în propriul cont Windows prin stabilirea unei parole, este o idee bună. Însă, din multe motive, ce țin mai mult de utilizatorul în cauză, nu mai avem acces la contul personal. Pur și simplu, se poate să uităm parola! Internetul ne oferă o mulțime de posibilități de resetare a parolei, comerciale sau gratuite ca Trinity Recue Kit, Ultimate Boot CD (UBCD), Hiren Boot CD (HBCD), etc. Acest lucru îl putem face fără aceste utilitare, cu ajutorul unui simplu truc, doar cu discul de instalare Windows.

1-Optiuni-instalare-Windows

În locul discului de instalare, se poate folosi un disc de recuperare Windows, însă procedeul este puțin diferit, mai complicat. Deci, să începem! Boot-ați de pe discul sau stick USB de instalare, iar în prima fereastră, acea cu opțiunile de limbă, timp și tastatură, apăsați Shift+F10.

Acest lucru va deschide Command Prompt (cmd), unde veți tasta notepad, apoi dați Enter. Se va deschide editorul text Notepad. În tab-ul File selectați Open.

2-command-prompt

Mai departe, în fereastra de dialog deschsă, în lista dropdown Files of type, selectați All Files, apoi click pe pictograma Computer și navigați în partiția cu sistemul de operare, folderul Windows, subfolderul System32. Calea completă fiind C\Windows\System32.

3-file-types

În locația respectivă, căutați fișierul Utilman. Din meniul contextual click dreapta pe acel fișier, selectați Rename și redenumiți-l cum doriți. De exemplu, Utilman1.

4-redenumire-Utilman

Tot în aceeași locație, System32, identificați fișierul cmd (command prompt). La fel ca în cazul de mai sus, redenumiți-l, însă neapărat Utilman. Dați apoi, click pe Cancel și închideți toate ferestrele, ignorând orice notificare Windows, bineînțeles, după ce ați scos discul de instalare sau stick-ul USB. Sistemul se va restarta și veți reveni la fereastra de autentificare în contul vostru.

5-redenumire-cmd

Ajunși în acest punct și ținând cont că fișierul Utilman ce oferă accesul la caracteristica Ease of Access (pictograma din dreapta-jos) a fost înlocuit cu Command Prompt, dând click pe pictograma respectivă, se va deschide o ferastră cmd.

6-Ease-of-Access

În Command Prompt veți tasta următoarea comandă, apăsând Enter:

net user nume-utilizator * -tastați numele de utilizator al cărui cont îi resetați parola.

Utilitarul vă va interoga de două ori asupra parolei, nu tastați nimic, apăsați doar Enter. Va trebui să aveți confirmarea executării cu succes a comenzii. Atenție la spațiile libere după fiecare parametru al sintaxei, inclusiv asteriscul respectiv (Shift+8).

7-comanda-cmd

Dacă totul este în regulă, închideți fereastra cmd, iar în partea dreaptă aveți butonul Shutdown din al cărui meniu selectați Restart.

8-Restart-final

Sistemul de operare se va restarta, iar la revenire, nu veți mai avea fereastra de autentificare în contul personal, parola fiind eliminată. Când intrați în sistemul de operare, nu uitați să redenumiți fișierele respective, Utilman și cmd, la normal, așa cum au fost. Pentru aceasta, aveți nevoie de opțiunea Take Ownership, sau editarea opțiunilor avansate de securitate ale celor două fișiere. Procedeul este valabil în Windows 7, Windows 8 și Windows 8.1.